Drożdżowy zawijaniec makowy

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

zdjecie91

Na świątecznym stole z pewnością zabraknąć nie może drożdżowego ciasta makowego. Jego przygotowanie od wyrobienia ciasta do jego upieczenia zajmie 2 godziny – nie więcej.

Potrzebujemy 250-300 g mąki przesianej przez sito – najlepiej użyć mąki do ciasta drożdżowego, 16 g cukru wanilinowego, 2-3 łyżki cukru kryształu, 5 dkg drożdży (w kostce), 1/3 szklanki ciepłego mleka, 3 łyżki śmietany 12%, 2 żółtka i 100g masła lub margaryny.

Na masę można użyć dużej puszki gotowej masy lub zrobić ją samemu. Ja akurat używam sprawdzonej przeze mnie i zawsze używanej masy gotowej.

Drożdże zasypujemy cukrem wanilinowym i kryształem, dodajemy ciepłe mleko, żółtka, delikatnie łączymy i zostawiamy w ciepłe miejsce do wystygnięcia. Do misy przesiewamy mąkę. Podałam 250-300 g ponieważ trzeba czasem mąki dosypać, zaczynamy od 250g. dodajemy do niej tłuszcz i rozgniatamy go palcami w mące, dodajemy wyrośnięte drożdże i śmietanę i wyrabiamy gładkie ciasto. W zależności od potrzeby podsypujemy mąką oczywiście.

zdjecie92

Dno misy podsypujemy mąką i układamy nasze ciasto. zostawiamy je do wyrośnięcia na około 30 minut w ciepłym miejscu.

zdjecie93

kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy je i delikatnie rozwałkowujemy na kształt zbliżony do prostokąta. grubość około 0,5 cm.

zdjecie94zdjecie95zdjecie96

Na tak przygotowane ciasto możemy wykładać gotową masę makową.

zdjecie97

Następnie delikatnie zwijamy w rulon płat ciasta i przekładamy na pergamin do pieczenia ciast. układamy na papierze do formy, łączeniem ciasta na spód wcześniej zwijając, zlepiając bądź podwijając boki rolady do spodu, tak aby masa nie wypłynęła przy pieczeniu. Ciasto wkładamy do formy i odstawiamy jeszcze na około pół godzinki do wyrośnięcia. tym razem użyłam formy długiej a wąskiej – 42×10 cm, czasem używam dwóch keksówek które są krótsze prawie o połowę. te proporcje wystarczają właśnie na dwie małe keksówki.

zdjecie98zdjecie99

Kiedy zrolowane ciasto wyrośnie, wkładamy je do nagrzanego do 180-190*C piekarnika na około 45 minut.

zdjecie100

Mniej więcej w połowie pieczenia, smaruję wierzch ciasta rozmąconym jajem, żeby skórka na górze była ciut twardsza i ładnie rumiana. Po upieczeniu wyłączamy gaz i zostawiamy lekko uchylone drzwiczki piekarnika aż temperatury na zewnątrz i wewnątrz zbliżą się do siebie.

zdjecie101zdjecie102

Gotowe ciasto wyjmujemy z formy. wystudzone możemy polać na wierzchu lukrem, posypać cukrem bądź polać czekoladową polewą.

zdjecie103zdjecie104

Ciasto jest smaczne, niezbyt słodkie a przede wszystkim domowe!

Życzę smacznego i udanych wypieków!

Print Friendly

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.