Kokosowa Tajska Zupa z pastą TOM KHA

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Znowu przez natłok przeróżnych spraw opuściłam się trochę w pisaniu. Czasem tak bywa, że człowiek nie ma czasu siąść tak naprawdę sam ze sobą z myślami a co dopiero zająć się blogowaniem :-)

Dziś raz że ze względu na wakacje i słoneczną pogodę, dwa dla urozmaicenia kuchni a trzy…z ciekawości…kupiłam pastę Tom Kha i postanowiłam zrobić tajską zupę w domu.Wbrew pozorom zupa jest prosta. Jak smakuje? Słodko, słono i ostro kiedy już przełkniesz :-) Smaczna.

Potrzebne będą: puszka (400ml) mleka kokosowego, 250 g krewetek, 2 kapelusze pieczarek, 200 ml wody, pasta Tom Kha – 1 opakowanie (kupiłam w Lidlu) kilka źdźbeł cebuli dymki i około 1-2 łyżki posiekanej świeżej kolendry – jeśli nie mamy świeżej może być suszona, ja akurat nadmiar kolendry którego nie zdążyłam użyć zamroziłam, więc użyłam mrożonej. Oprócz pasty Tom Kha nie trzeba żadnych już przypraw!

Do garnka wlewamy 200 ml mleka kokosowego i pastę Tom Kha. Mieszamy lekko podgrzewamy i wrzucamy krewetki.

Po kilku minutach gotowania dodajemy pokrojone pieczarki. Dolewamy 200 ml wody i posiekaną kolendrę z dymką. Gotujemy aż zawrze.Na koniec wlewamy resztę mleka kokosowego. Mieszamy, gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty i możemy podawać.Zupa jest szybka do zrobienia i smaczna. Nie da się jej zjeść dużo, dlatego taka ilość zupy (z podanych proporcji) starczy na 4 osoby..może nawet 5.

Przekładamy do talerzy lub niedużych miseczek (takich np. na płatki na mleko) dekorujemy jeszcze świeżymi liśćmi kolendry i dymki.

 

Smacznego!

Print Friendly

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.