Faszerowane pieczarki – na grilla i przystawkę

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Zaczął się sezon grillowy. Najczęściej wrzucamy na ruszt kiełbasę i karkówkę. Ponieważ ja nie lubię oklepanych dań, a grill nie koniecznie musi kojarzyć się z obciekającą tłuszczem kiełbasą przygotowałam coś zupełnie innego. Coś co możemy zrobić w domu jako przystawkę czy ciepłą kolację, podać z grzankami lub chlebem. Możemy też podać te pieczarki do obiadu z ryżem i sałatą, ale ponieważ wspominałam o grillu to możemy je zrobić również na grillu.

04

alma24.pl

Przepis banalnie prosty. Na 8 porcji potrzebujemy 500g mięsa mielonego, 8 dużych pieczarek (można w niektórych marketach kupić takie specjalnie na grilla – naprawdę duże, ale ja akurat wybrałam sobie w sklepie ze zwykłych pieczarek takie mega :-) ), pół czerwonej papryki, małą cebulę (może być czerwona), pół łyżeczki sproszkowanego czosnku, 1 ogórek konserwowy, pół pęczka natki pietruszki, sól, pieprz i maggi do smaku, 1 serek typu Feta, a jeśli chcemy żeby farsz był bardziej „łączny” to 1 całe jajo lub około 10 dkg żółtego utartego drobno sera

Farsz można przygotować wcześniej w domu jeśli chcemy grillować w plenerze. Najpierw dusimy pokrojoną drobno cebulę na oliwie, maśle lub oleju.Następnie do uduszonej cebulki dodajemy mięso mielone i podsmażamy żeby się ścięło i lekko zarumieniło.Kapelusze pieczarek oddzielamy od nóżek. Nóżki kroimy w drobną kosteczkę i dorzucamy do mięsa.Podduszamy trochę i dodajemy również pokrojoną w drobną kostkę umytą paprykęKolejne składniki jakie dodajemy to pokrojony w kosteczkę ogórek konserwowy i posiekana natka. Zamieszajmy i przez moment jeszcze duśmy. Następnie dodajmy czosnek, pieprz, sól i maggi do smaku. Jeśli lubicie pikantne dania to można dodać jeszcze czerwonej papryki ostrej w proszku.Zostawiamy do wystudzenia. Jeśli pieczarki będziemy robić w piekarniku to nastawmy go teraz na 200*C, jeśli na grillu przygotujmy sobie 2 tacki jedną z dziurkami prostokątną, standardową a drugą głęboką, taką aluminiową ale bardziej do jednorazowego pieczenia – posłuży jako pokrywka. Można też każdą pieczarkę zawinąć w w sakiewkę z folii aluminiowej i piec bezpośrednio na ruszcie.

Kiedy farsz wystudził nam się na tyle żeby nie buchała z niego para, wsypujemy ser lub dodajemy jajko. Przypominam, ze nie jest to konieczne, ale dzięki tym „łącznikom” farsz będzie bardziej zbity w całość.Teraz wystarczy zamieszać ostatni raz i możemy nakładać farsz do kapeluszy.Kapelusze obieram z łupki.Solę je na zewnątrz i wewnątrz i wkładam do pełna, a nawet z nawiązką farsz. Jeśli robicie to w piekarniku, użyjcie naczynia żaroodpornego, na dno połóżcie kilka kawałków masła. Jeśli na grillu i w formie sakiewek, nie musicie, ale smakują lepiej z odrobinką masła. Układamy na tacce bądź w naczyniu a na wierzch kruszymy ser typu feta.Feta jest słona więc dopełni jedynie smaku. Teraz kiedy pieczarki gotowe przykrywamy pokrywką lub zawijamy w sakiewkę ale tak by nie przylegała ona ściśle do pieczarki, ale żeby miała luz na parę w której udusi się kapelusz pieczarki. W piekarniku pieczemy około 25-30 minut, na grillu w zależności od tego czy to grill elektryczny, gazowy czy tradycyjny węglowy…musimy sobie kontrolować bo żar grilla też ma różną siłę. Minimum 20 minut na pewno.Gotowe przekąski zdejmujemy z rusztu i podajemy gorące. Na przykład z sałatą, pomidorami, grzankami z grilla. Mogą być dodatkiem do karkówki, mogą być daniem samodzielnym. Dla lubiących – polecam polać odrobiną ketchupu i posypać pokrojoną dymką.Kto powiedział że grill musi być nudny? Jest tyle ciekawych rozwiązań i nie musimy ciągle faszerować się tłustą kiełbasą prawda?

Ja życzę smacznego i polecam spróbować. Pieczarki są naprawdę i smaczne i sycące. Smakują też dzieciom.

GRILL PIKNIK Menu

Print Friendly

10 Komentarze

  1. Najlepiej zdrowo się odżywiać, to oczywiście wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych. Dawniej zawsze miałam z tym problem.Nie mogłam znaleźć odpowiedniej diety a od lat zmagałam się z moimi kg!. Brak mi było motywacji. Aż wreszcie znajoma poleciła coś rewelacyjnego!(idealnafigura.com/gberes).Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te kg, wiem tylko ze nie glodowalam i jadłam ulubione moje potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.